Sorbitol, sıvı bir yapıya sahip olan ve insan vücudunun yavaş metabolize etmekte olduğu şeker alkolüdür. Tatlı bir tada sahiptir. Kimyasal formülü C6H14O6 şeklindedir. Suda çözünebilen sorbitol, fruktoz ve glikozun indirgenmesiyle elde edilmektedir. Elma, kuru erik, üzüm ve kiraz gibi meyvelerde bulunan doğal bir karbonhidrat alkolü olarak tanımlanmaktadır. Ticari olarak glikozdan üretilmekte olup, dextrozun katalitik hidrojenasyonu ile elde edilmekte olan bir polyoldür.
Sorbitol, katalitik hidrojenasyon, elektrokatalitik hidrojenasyon ve enzimatik olmak üzere 3 farklı kategoriden oluşmaktadır. Ekonomik durum söz konusu ise katalitik hidrojenasyon en kabul gören kategoridir. Dextrozun yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta Raney nikel ya da ruthenium katalizör eşliğinde hidrojenle doyurulması sonucunda sorbitol elde edilmektedir. 2.6 kcal/gr kaloriye sahip olan sorbitol, yüksek dozda kullanılması durumunda laksatif etki gösterebilmektedir. Çözünme entalpisinin ekzotermik olması nedeniyle ağızda ferahlık hissi oluşturmaktadır ve dişte plaka oluşumuna neden olmamaktadır. Bu nedenle diş dostu olarak kabul edilir.
Hacim artırıcı özelliği nedeniyle birçok şekerli ürün ve unlu mamulde kullanılmaktadır. Tatlandırıcı, taşıyıcı ve çözücü olarak kullanımı tercih edilmektedir. Günlük alım miktarı ile ilgili herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Fakat 1 yaşından küçük bebeklerin kullanması için uygun değildir. İshal gibi problemlerin meydana gelmesine neden olabilir. Sorbitol, vücut tarafından kısmen emilmektedir. Fruktoz gibi metabolize edilebilen bu maddenin kalan kısmı ise kalın bağırsakta fermente edilmektedir. Fermantasyon sürecinde üretilmekte olan gazlar, midede gaz birikmesine neden olur. Bu da midede şişme gibi bir problem oluşturur. Sorbitol, bazı bünyeler tarafından tolere edilememekte ve bu da ishal oluşumuna neden olmaktadır. Bu sebeple bu bünyelerin 5 gramdan fazla sorbitol tüketmemesi gerekmektedir. Normal olarak kullanımında herhangi bir yan etki bulunmamaktadır.