1500 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
Menü
Hesabım
Sepetim
Filtre
KATEGORİLER
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
MARKA
MODEL
{{ FILTER.NAME }}
Filtre
Fiyat
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×

Asetik Asit

Sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinen asetik asit, etanoik asit olarak da bilinmektedir. CH2COOH kimyasal formülüne sahip olan asetik asit, karbosilik asitlerin en küçükleri arasında yer almaktadır. Doğada karbonhidratların yükselmesiyle meydana gelmektedir ve fiziksel yapısı sıvı yapıdadır. Renksiz olan asetik asitin ürün kodu E260’tır. Suda çözünebilme özelliğine sahip olan asetik asit, turşu yapım aşamasında mikroorganizmaların oluşmasını engelleyerek, sebzelerin tazeliğini korumaktadır. Bu da turşunun bozulmasını engellemektedir. Sanayide hem biyolojik hem de sentetik yolla imal edilmekte olan bu madde, birçok kimyasalın üretim aşamasında ham madde olarak kullanılmaktadır.

Vinil asetat üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır ve buradan elde edilen polivinil asetat, tahta tutkalı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca asetik anhidrit ve asetik ester üretiminde de kullanılmaktadır. Çözücü bir etkiye sahip olması nedeniyle PET plastiklerin üretiminde kullanılmakta olan tereftalik asit üretiminde tercih edilmektedir. Bu kullanımda asetik asidin tüm kullanımının %5’i ve %10’u karşılanmaktadır. Asetik asit, gıda sanayisinde tampon özelliği taşıması nedeniyle bir katkı maddesi olarak tercih edilmektedir. Dokuma sanayinde sodyum asetat, gıda sektöründe ise katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fotoğraf filmlerinin üretiminde de selüloz asetat bulunmaktadır.

Zayıf bir asit olması nedeniyle özellikle ev içinde temizlik malzemesi olarak kullanılmaktadır. Sereltik asetik asit maddesi, çaydanlıkların kireçten arındırılması ve cam ya da diğer parlak yüzeylerdeki madeni birikmeleri temizlemek için tercih edilmektedir. Yoğun bir şekilde kullanılırsa cilt üzerinde ciddi problemler meydana getirir. Cildin yanmasına neden olabilecek etkide olan asetik asit, gözle teması durumunda kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle cilt ve gözle temasından kaçınılması gerekmektedir. Ciltle temas etmesi durumunda etkisi birkaç saat içinde belli olmaya başlar ve cilt yüzeyinde kabarcıklar oluşturur. Sindirim sistemini de ciddi hasarlarla etkileme gücüne sahip olan asetik asit, seyreltilerek kullanılmalıdır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.